Syltsocker och Ekologiskt Rörsocker från Dansukker.
[ Samarbete med Dansukker ]
När det börjar närma sig sensommar tänker jag direkt på Snövit, när hon står i dvärgarnas hus och bakar en krusbärspaj tillsammans med djuren i skogen. På sensommaren mognar ju en hel del bär i våra trädgårdar och är det ett trädgårdsbär som jag verkligen gillar så är det stora bigarråer eller större körsbär. Min mamma kokade alltid körsbärssoppa på dem och de är även goda att äta som de är. Men jag tänkte göra en Körsbärpaj med ett vackert pajtäcke. I pajdegen använder jag Vaniljsocker och Ekologiskt Rörsocker från Dansukker. Det Ekologiska Rörsockret är Fairtrade-certifierat och kommer från ekologiskt odlade sockerrör. Det är lite brunare i färgen är vanligt Strösocker och ger därmed pajdegen en mörkare nyans. Körsbären kokar jag en sylt på, vilket görs enklast med Syltsocker från Dansukker. Pektinet i Syltsockret ger sylten dess rätta konsistens. Genom att smaksätta körsbärssylten med rivet skal från lime bryts de söta smakerna av med lite syra.
Se till att sylten svalnat helt innan den hälls ner i pajskalet. Av den överblivna pajdegen kan du stansa ut små löv eller blommor och dekorera pajen med.
Körsbärspaj
1 paj/12 bitar
KÖRSBÄRSSYLT
500 g urkärnade körsbär
500 g Dansukker Syltsocker
1 ekologisk lime
1 tsk vaniljpasta
PAJDEG
4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade (100 g)
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
225 g kallt smör
2 ekologiska äggulor (36 g)
1 ekologiskt ägg till pensling
1. SYLT: Koka upp körsbären tillsammans med Syltsocker, rivet limeskal och vaniljpasta på medelhög värme. Koka i c:a 5-8 minuter, skumma bort ev. skum. Låt svalna helt.
2. PAJDEG: Blanda vetemjöl, Ekologiskt Rörsocker och Vaniljsocker i en skål eller matberedare. Tillsätt tärnat smör och nyp ihop med mjölet. Tillsätt äggulorna och knåda tills degen går ihop. Platta till 2/3 av degen och slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter. Gör detsamma med resterande 1/3.
3. Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
4. Kavla ut den stora degen tills den är 0,5 cm tjock och klä en pajform (á 22 cm i diameter) med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Fyll pajformen med körsbärssylten.
5. Kavla ut den lilla degen tills den är 0,5 cm tjock och klä den över pajformen med körsbärssylten. Tryck till längs med kanten så de olika degstyckena sammanfogas. Skapa runda hål i pajen genom att trycka ner änden på en tyll och plocka upp degen med en potatissticka eller gaffel.
6. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Servera till uppvispad grädde eller en klick glass.
Syltsocker och Ekologiskt Rörsocker från Dansukker.
Med varma hälsningar
Peter