Visste ni att man kan göra små skålar av Cookie-dough? Jovisst! Det enda man gör är att lägga degen i muffinsplåtar och sedan göra en grop precis efter gräddning. Gropen kan man sen fylla med massor av gott! Dessa Cookie-cups är fyllda med Dulce de Leche och toppad med en snabb chokladganache och lite flingsalt. Supersmarrigt!
TIPS: Om du har en burk kondenserad mjölk hemma kan du skapa din egna Dulce de Leche! Ta bort etiketten och låt burken koka i en kastrull i c:a 2 timmar. Tadaa – och du har fått en burk med Dulce de Leche!
Kolafyllda cookiecups
15 cookiecups
COOKIECUPS
125 g smör
2 1/2 dl farinsocker (200 g)
1 dl strösocker (100 g)
2 msk ljus sirap
2 tsk ekologiskt vaniljextrakt
1 ekologiskt ägg
5 dl vetemjöl (300 g)
1/4 tsk bikarbonat
1 stor nypa flingsalt
100 g mörka chokladknappar
FYLLNING
1 burk Dulce de Leche (397 g)
CHOKLADGANACHE
50 g mörk choklad 60%
1/2 dl ekologisk vispgrädde (50 g)
flingalt
1. Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.
2. COOKIECUPS: Skär smöret i tärningar och värm 30 sekunder i mikron på full effekt så det blir halvsmält. Tillsätt farinsocker och strösocker och vispa samman.
3. Tillsätt ljus sirap, vaniljextrakt och ägg och vispa samman så smeten går ihop.
4. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en skål. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt försiktigt chokladknapparna till smeten.
5. Forma degen till 15 jämnstora bollar och lägg dem i en muffinsplåt.
6. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Gör en grop i varje kaka med ex. skaftet på en träsked. Låt svalna på bakplåten i 30 minuter.
7. Lossa på kakorna försiktigt genom att försöka snurra dem i sin form och sen vända upp och ned på formen.
8. FYLLNING: Fyll groparna med Dulce de Leche.
9. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en mikrotålig skål. Tillsätt grädden och värm i mikron på full effekt i 30 sekunder. Blanda runt och se om chokladen har smält, annars värm i mikron igen i 15 sekunder. Låt svalna. Toppa kakorna med en klick Chokladganache och lite flingsalt.
Med varma hälsningar
Peter