Vad är en jul utan pepparkakor? Det här receptet har funnits med mig sen jag var liten, jag har bara testat att tillsätta lite svartpeppar i degen. Älskar doften av pepparkakor i hemmet, då känns det som jul. Jag gillar att kavla degen tunt och få frasiga och tunna pepparkakor. Håll dock koll på gräddningen, gräddas de för länge kan de bli lite bittra.
TIPS: Ha inte i allt mjöl på en gång. Risken finns att degen kan bli för torr och då blir degen svår att kavla. Det är bättre att tillsätta lite mjöl vid utbakningen istället.
Klassiska pepparkakor
200-250 pepparkakor
200 g smör
2 1/2 dl strösocker (250 g)
1 dl ljus sirap (140 g)
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1 krm malen svartpeppar
2 tsk bikarbonat
1/2 dl vatten
1 ekologiskt ägg
8-9 dl vetemjöl (480-540 g)
1. Värm smör, socker, sirap, kanel, ingefära, nejlika och svartpeppar i en kastrull till en jämn blandning. Låt svalna.
2. Blanda bikarbonat tillsammans med vatten. Tillsätt i kryddsmeten tillsammans med ägget. Rör ner 6 dl av vetemjölet och forma till en slät deg. Är degen extra kladdig, tillsätt lite mer mjöl. Plasta in och låt vila i kylen under natten.
3. Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
4. Kavla ut degen på mjölat bakbord tunt. Stansa ut fina kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna.
Med varma hälsningar
Peter