Klassiska drömmar, en viktig kaka på ett fikarep eller hur? Jag kan minnas att denna kaka nästan alltid funnits med när mamma eller mormor bjudit på fika. En mör småkaka som smälter i munnen. Hanteras varsamt från plåten till fatet!
För att få ut jämnstora kakor brukar jag alltid väga min deg när den är klar. Lägg degen på en digital våg och ta vikten dividerat med antalet kakor. Då har du en vikt att förhålla dig till, eller så kör du på ögonmått.
Klassiska drömmar
50 kakor
100 g smör
3 dl strösocker (300 g)
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl matolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl (240 g)
1. Värm ugnen till 150 grader över- och undervärme.
2. Vispa samman smör, strösocker och vaniljpulver. Tillsätt matoljan.
3. Blanda ut hjorthornssaltet med 1 dl av vetemjölet. Rör ner i smeten och tillsätt resterande mjöl lite i taget.
4. Forma degen till två rullar och skär upp 50 lika stora bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i c:a 20 minuter. Låt svalna.
Med varma hälsningar
Peter
kokosdrömmar – Peter bakar
[…] Ett alternativ till Klassiska drömmar, då dessa innehåller mindre socker och är inte lika söta. Däremot är de lika goda! Ett roligt […]
Sååå himla bra recept!
Jag är inte så himla bra på att baka men dessa blir verkligen kanonbra.
Tack!!! 🙌🏼
Hej Elisabet,
Tack snälla för din respons! Vad glad jag blir 😃
Mvh
Peter