Min mamma har alltid sedan jag var liten bakat dessa chokladsnittar! För att nå den rätta konsistensen på kakorna är tricket att ta ut kakorna ut ugnen precis innan de är helt färdiga, så de blir lite smått kladdiga i mitten! Mmm, mumma! Chokladsnitten är en klassisk kaka som alltid representeras på kakfatet hos mina föräldrar och är därmed en av mina favoriter! Som liten bad jag alltid om att få ta fler än två kakor. För att göra min egen lilla twist på kakorna har jag tillsatt flingsalt i degen och som garnering. Choklad och salt är en riktigt god smak-kombination!
Rolig info: dessa kakor bakade jag under temat Småkakor i Hela Sverige Bakar.
Klassiska chokladsnittar – c:a 25 st.
2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
1 dl strösocker (100 g)
1 1/2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
100 g kallt tärnat smör
1 ekologisk äggula (18 g)
1 ekologiskt ägg till pensling
pärlsocker och flingsalt till garnering
1. Värm ugnen till 200 grader över- och undervärme.
2. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och flingsalt i en skål, eller i en matberedare. Tärna smöret och tillsätt i mjölblandningen. Nyp ihop (eller kör i matberedaren).
3. Tillsätt äggulan och forma till en stabil deg. Dela degen i två delar och forma två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till längderna lite lätt med en gaffel och pensla över med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och lite flingsalt.
4. Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter, de ska vara lite kladdiga.
5. Skär kakorna i snittar efter gräddningen. Låt svalna.
Med varma hälsningar
Peter