Vaniljkola. Behöver jag säga mer? Går hem varje gång och är ett bra grundrecept om man vill experimentera med lite olika kryddor och smaksättningar. Lite citrusskal kanske? Eller olika essenser. Det här blir en lagom mängd kola (tycker jag). Vill man laga mycket julkola rekommenderar jag att man dubblar receptet – med en större form.
TIPS: Ju längre du kokar kolan, desto hårdare blir den. Jag gillar att ha den lite mjukare så man inte tappar tänderna på kuppen! Har man ingen vaniljstång hemma (som dessutom är ganska dyr i affären) rekommenderar jag att köpa hem en burk vaniljpasta att ersätta stången med.
Klassisk vaniljkola
28-32 kolor
50 g smör
1 3/4 dl strösocker (175 g)
1 ekologisk vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
1/2 dl vit sirap (70 g)
1 dl ekologisk vispgrädde (100 g)
1 msk glykossirap
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och koka upp tills kolan har en temperatur på 120-125 grader (ju högre gradantal desto hårdare kola). Plocka upp vaniljstången.
2. Häll kolan i en brödform (10×20 cm) klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär kolan i småbitar och slå in i bakplåtspapper, eller cellofan.
Med varma hälsningar
Peter