Klassiker ska alltid finnas representerade på en blogg tycker jag. Så här kommer fikarepens klassiska klassiker: sockerkakan! Bakverket med så många experimentella möjligheter, där smakerna kan varieras. Så länge du har ett stadigt grundrecept kommer du långt!
Jag testade att baka sockerkakan på Ramlösa Kvarns mjöl Pâtisserie, som är ett siktat kärnvetemjöl och som passar bra till småkakor och mjuka kakor. Kakan fick verkligen ett lyft av det här mjölet!
Klassisk sockerkaka
3 ekologiska ägg
200 g strösocker (2 dl)
1 krm vaniljpulver
50 g smör
100 g ekologisk standardmjölk (1 dl)
180 g Pâtisserie eller vetemjöl (3 dl)
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
florsocker
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt.
3. Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken för att sänka temperaturen. Blanda ner i äggsmeten.
4. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta mjölblandningen lite i taget i smeten. Vänd med en slickepott.
5. Häll smeten i en väl smord och bröad bakform och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Den ska inte vara kladdig. Låt svalna och vänd upp och ned på ett galler.
6. Pudra den avsvalnade kakan med florsocker.
Pâtisserie från Ramlösa Kvarn passar bra till småkakor och mjuka kakor.
Den vackra kakformen kommer från Nordic Ware.
Med varma hälsningar
Peter