Gillar du saffran är denna Saffranskola något för dig! Med en tydlig smak av saffran är dessa kolor en av mina favoriter! Kika även på min variant på Saffranskola med brynt smör för en nötigare smak och med lite sälta.
TIPS: Ju längre du kokar kolan, desto hårdare blir den. Jag gillar att ha den lite mjukare så man inte tappar tänderna på kuppen!
Klassisk saffranskola
28-32 kolor
50 g smör
1 pkt saffran (0,5 g)
1 3/4 dl strösocker (175 g)
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vit sirap (70 g)
1 dl ekologisk vispgrädde (100 g)
1 msk glykossirap
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och koka upp tills kolan har en temperatur på 120-125 grader (ju högre gradantal desto hårdare kola).
2. Häll kolan i en brödform (10×20 cm) klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär kolan i småbitar och slå in i bakplåtspapper, eller cellofan.
Med varma hälsningar
Peter