Vad är en jul utan Knäck? Det är troligen det enklaste julgodiset som finns och du kan variera det i all oändlighet. Smaksätt med citrusskal, kryddor och essenser, kakao eller olika nötter. Den här gången har jag toppat min knäck med hackade pistagenötter och frystorkade hallon.
TIPS: Jag kan verkligen rekommendera ALLA att investera i en knäcktratt/doseringstratt när du gör knäck. Det gör hela arbetet så mycket enklare och du minskar kladdet och att välta knäckformarna. Mitt andra tips är att använda dig av knäckformar i silikon för att minska risken att tugga i sig papper som aldrig vill släppa från godiset.
Klassisk knäck
20-30 st.
1 dl vispgrädde (100 g)
1 dl strösocker (100 g)
1 dl ljus sirap (140 g)
50 g mjukt smör
1. Häll alla ingredienserna i en kastrull och koka upp (ett tips är att ta en stor kastrull då knäcken lätt kan koka över).
2. Koka knäcken tills den är runt 125 grader (gör ett kulprov genom att droppa en skedmängd knäck i ett glas med iskallt vatten och forma en kula).
3. Tag knäcken från plattan och rör ner smöret. Vill du smaksätta din knäck gör du det nu.
4. Fyll knäckformar med smet. Toppa med valfri dekor. Låt stelna i sval rumstemperatur.
Med varma hälsningar
Peter