Ett måste på godisbordet i jul! Vad är en jul utan en klassisk kola? Härligt seg och mycket smak av choklad! Det här blir en lagom mängd kola (tycker jag). Vill man laga mycket julkola rekommenderar jag att man dubblar receptet – med en större form.
TIPS: Ju längre du kokar kolan, desto hårdare blir den. Jag gillar att ha den lite mjukare så man inte tappar tänderna på kuppen!
Klassisk chokladkola
28-32 kolor
50 g smör
1 1/2 msk kakao
1 3/4 dl strösocker (175 g)
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl ljus sirap (70 g)
1 dl ekologisk vispgrädde (100 g)
1 msk glykossirap
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och koka upp tills kolan har en temperatur på 120-125 grader (ju högre gradantal desto hårdare kola).
2. Häll kolan i en brödform (10×20 cm) klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär kolan i småbitar och slå in i bakplåtspapper, eller cellofan.
Med varma hälsningar
Peter