Älskar du kardemummabullar med vaniljkräm är detta ett MÅSTE att baka! Så saftiga bullar med kraftig kardemummasmak, fyllda med en hemgjord och smakrik vaniljkräm.
Kardemummabullar med vaniljkräm
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
1 msk kardemummakärnor
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g) eller 2 dl strösocker (200 g)
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
3-6 dl vetemjöl special (180-480 g)
KARDEMUMMAFYLLNING
300 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker (150 g)
3 msk malen kardemumma
VANILJKRÄM
2 1/2 dl ekologisk standardmjölk (250 g)
1 ekologisk vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
3 ekologiska äggulor
3/4 dl strösocker (75 g)
1/4 dl majsstärkelse (14 g)
20 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
pärlsocker
1. BULLDEG. Värm mjölken och mortlade kardemummakärnor i en kastrull till 30-35 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. KARDEMUMMAFYLLNING. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda smör, strösocker och malen kardemumma och bred över degen. Vik ihop degen, långsida till långsida. Skär rektangeln i 18-20 remsor. Dra lite i remsorna, tvinna dem och snurra dem runt två av dina fingrar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme.
6. VANILJKRÄM: Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång (dela stången och skrapa ur fröna) eller använd vaniljpasta. Blanda strösocker och maizena i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa fluffigt. Tillsätt den varma mjölken till äggulorna under tiden du vispar. Häll tillbaka blandningen till kastrullen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt kanterna på bottnen av kastrullen) tills krämen tjocknat.
7. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan. Låt stå i kylskåp tills krämen är kall. Fyll en spritspåse, med rundad tyll, med vaniljkrämen.
8. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker. Spritsa vaniljkrämen i mitten av bullen.
10. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Lägg bullarna på ett bakbord och låt svalna under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter