Åh vad det är roligt att få låta kreativiteten flöda totalt! Det här är bland de roligaste tårtorna jag har bakat och dekorerat! Har sett såna här djurtårtor på olika sociala medier och har länge varit sugen på att baka en sådan! Passade perfekt nu när det var påsk och allt, att få ta ut svängarna lite extra! Tårtan är dessutom fylld med en jordgubbs- och rabarbermousse, som är sååå gott!
Kanintårta med jordgubb och rabarber
1 tårta/12 bitar
TÅRTBOTTEN
4 3/4 dl vetemjöl (285 g)
3/4 tsk bakpulver
1/2 msk bikarbonat
3 1/4 dl strösocker (325 g)
1 stor nypa flingsalt
2 ekologiska ägg
1 tsk ekologiskt vaniljextrakt
1 ekologisk citron
1/2 dl matolja (40 g)
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl kokande vatten
JORDGUBBS- OCH RABARBERMOUSSE
250 g tinade frysta jordgubbar
200 g rabarber
1 dl strösocker (100 g)
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 tsk Agar Agar (eller 2 1/2 st gelatinblad)
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
MARÄNGSMÖRKRÄM
6 ekologiska äggvitor (180 g)
3 1/2 dl strösocker (350 g)
300 g rumstempererat smör
1 tsk ekologiskt vaniljextrakt
2 msk standardmjölk
pastafärger i olika nyanser
100 g sockerpasta
1. TÅRTBOTTEN. Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, strösocker och flingsalt i en stor skål.
3. Vispa ner äggen, vaniljextrakt, rivet skal från hela citronen och saften från hälften, matolja, gräddfil och varmt vatten till en jämn smet.
4. Klä botten på två bakformar á 18 cm i diameter och fyll formarna jämnt med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Testa med en provsticka, kakan ska inte vara kladdig men samtidigt inte torr.
6. Låt svalna på ett galler. Täck med en bakhandduk. Dela bottnarna i 2 delar (så du får totalt 4 bottnar).
7. JORDGUBBS- OCH RABARBERMOUSSE. Värm upp jordgubbarna och rabarbern tillsammans med strösockret och vaniljpulvret så jordgubbarna och rabarbern kokar sönder. Mixa till en slät puré med stavmixer. Sila blandningen genom en finmaskig sil. Värm upp på nytt tillsammans med Agar Agar i c:a 5 minuter (bakar du med gelatinblad, låt de ligga i en skål med kallt vatten – krama ur vattnet och låt smälta ner i den varma purén). Låt svalna i rumstemperatur.
8. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden i taget till jordgubbs- och rabarberpurén. Blanda samman purén med resterande grädde.
9. Varva tårtbotten och mousse i samma bakform som du klätt med plastfolie i bottnen och sidorna. Avsluta med det fjärde lagret botten och plasta in ytan. Ställ ner tårtan i frysen och låt stelna under natten.
10. MARÄNGSMÖRKRÄM. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret i en rostfri skål eller bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna löst sig med äggvitan, när blandningen är c:a 60-65 grader.
11. Koppla skålen till en köksassistent och vispa marängen kall (c:a 5-10 minuter).
12. Klicka i smöret i omgångar och vispa ytterligare 3 minuter tills krämen gått ihop. Tillsätt vaniljextrakt och mjölk. Sänk hastigheten för att bli av med luftbubblor.
13. Ta upp tårtan från frysen, ta bort plastfolien. Klä in tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm- crumb layer. Ställ in i kylen i 15 minuter. Klä in tårtan i ett ytterligare lager smörkräm så inte bottnarna syns.
14. Färga resterande smörkräm i olika färger och fyll spritspåsar, med olika tyllar, med smörkräm (jag använde olika blomtyllar, samt en lövtyll). Dekorera i ett vackert mönster.
15. Kavla ut sockerpastan tunt och skär ut öron, samt forma delarna till nosen och fötterna. Färga en del av sockerpastan rosa och forma en nos, samt kavla ut tunt för att skära ut delar till öronen och fötterna. Forma ett par ögon (färga sockerpastan innan eller måla ögonen när de torkat, med pastafärg).
16. Montera delarna på tårtan genom att lägga ett tunt lager smörkräm på sockerpastan och tryck dit (ev. använd tandpetare för att få nosen att sitta kvar).
Med varma hälsningar
Peter