Saffran + Kanel = Kärlek! Att blanda ner saffran i degen till kanelbullarna kan vara bland det godaste som finns! Underbart! Kanske ett sätt att lura i skeptikern till saffran lite bullar till jul ändå?
TIPS: Använd sirap i degen för att få extra saftiga bullar! Och mycket smör såklart!
Kanelsaffransbullar
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
1 g saffran
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g) eller 2 dl strösocker (200 g)
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
3-6 dl vetemjöl special (180-480 g)
FYLLNING
300 g mjukt smör
1 1/2 dl Farinsocker (112 g)
1/2 dl malen kanel
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
pärlsocker
1. BULLDEG. Värm mjölken och saffran i en kastrull till 30-35 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. FYLLNING. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda smör, farinsocker och malen kanel och bred över degen. Vik ihop degen, långsida till långsida. Skär rektangeln i 18-20 remsor. Dra lite i remsorna, tvinna dem och snurra dem runt två av dina fingrar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Dekorera med pärlsocker.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Lägg bullarna på ett bakbord och låt svalna under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter