
Vad ger mer sommarkänslor än en fantastisk jordgubbstårta? Färska jordgubbar, en söt vaniljkräm som bryts av med en syrlig lemoncurd. Älskad av både stora som små. Lägg lite extra tid på spritsningen av grädden på tårtan. Testa gärna lite mönster på en tallrik först innan du spritsar på tårtan. Receptet finns publicerat i den glutenfria tidningen Glutenfri Matlust, nr 2 (2018).
Glutenfri jordgubbstårta
TÅRTBOTTEN
4 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix (ex. Semper ljus mix)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ekologisk citron (skalet)
1 nypa flingsalt
VANILJKRÄM
2 1/2 dl ekologisk standardmjölk
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
3/4 dl strösocker
1/4 dl maizena
20 g mjukt smör
LEMON CURD
3 ekologiska citroner
2 dl strösocker
25 g mjukt smör
1 msk maizena
1 ekologiskt ägg
2 ekologiska äggulor (36 g)
DEKORATION
5 dl ekologisk vispgrädde
250 g färska jordgubbar
1 kruka färsk mynta
1. Tårtbotten: Värm ugnen till 175 grader varmluft. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
2. Blanda potatismjöl, mjöl/glutenfri mjölmix, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop försiktigt. Tvätta citronen noga och riv ner skalet i smeten och vänd samman.
3. Klä botten på en bakform (á 18 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smörj kanterna med smör och pudra med potatismjöl. Fyll formen med smet och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Känn med en sticka att bottnen är färdiggräddad. Vänd bottnen upp och ner på ett galler. Låt svalna.
4. Dra med en palett eller spatel längs med kanten på bottnen och ta bort bakplåtspapperet. Dela bottnen i tre delar.
5. Vaniljkräm: Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna. Tillsätt 1/4 av den varma mjölken till äggulorna och vispa snabbt så allt löser sig. Plocka ur vaniljstängerna från mjölken och tillsätt äggblandningen i mjölken och vispa.
6. Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
7. Lemoncurd: Riv det yttersta av skalen på citronerna och pressa saften ur två av dem i en kastrull. Tillsätt strösocker och smör och sjud upp så sockret löst sig. Sila saftblandningen för att bli av med skalen. Häll tillbaka i kastrullen.
8. Pressa den sista citronen i en skål och blanda ut maizenan. Tillsätt i den varma blandningen och rör om. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och rör ner i saftblandningen. Sjud upp blandningen igen och rör tills krämen tjocknat. Häll upp krämen i en skål och plasta in ytan med plastfolie. Låt svalna.
9. Dekoration: Vispa grädden fluffigt. Skölj jordgubbarna i kallt vatten och halvera dem.
10. Montera tårtan genom attbred ut vaniljkrämen på en av bottnarna och lägg på den andra botten.Bred ut lemoncurden och avsluta med det tredje lagret. Klä in tårtan med den vispade grädde. Spara lite grädde och spritsa ett fint mönster på kanten av tårtan. Dekorera med jordgubbarna och myntablad.
Med varma hälsningar
Peter