[ Annonssamarbete med Khoisan Tea ]
Att baka med gelatin är ibland en balansgång. I alla fall när det kommer till hur mycket gelatin som behövs, men också vilket sorts gelatin man använder. Det finns olika märken att använda, men för det mesta används gelatin från svin eller nötdjur, något jag själv använt mycket. Men för den som vill ha ett vegetabiliskt alternativ så finns Agar Agar från Khoisan Tea. Agar Agar är ett gelatin som framställs från rödalger och har en mer effektiv verkan än animaliskt gelatin. I detta recept har jag valt att använda Agar Agar. Vill man använda animaliskt gelatin låter du 3 gelatinblad ligga i en skål med kallt vatten, krama ur dem och låt smälta i den varma grädden.
Jordgubbspannacottapaj
PAJBOTTEN
2 paket oreokex (á 154 g)
100 g smör
JORDGUBBSPANNACOTTA
300 g frysta jordgubbar
1/2 tsk Agar Agar från Khoisan Tea
(el. 3 gelatinblad)
5 dl ekologisk vispgrädde (500 g)
1 dl strösocker (100 g)
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver från Khoisan Tea
1. PAJBOTTEN. Mixa oreokexen fint i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa samman. Tryck ut blandningen jämnt i en bakform (á 24 cm i diameter) med löstagbar kant, där bottnen är klädd med bakplåtspapper. Tryck upp kexblandningen 2 cm längs med kanten för att skapa en fin kant. Ställ in i kylskåp.
2. JORDGUBBSPANNACOTTA. Värm upp jordgubbarna i en kastrull. Mixa jordgubbarna till en puré och sila bort kärnor och kvarblivna bitar.
3. Värm upp vispgrädden tillsammans med strösocker, vaniljpulver och Agar Agar. Låt sjuda 3-4 minuter (för att aktivera Agar Agarn). Rör ner jordgubbspurén och låt svalna till rumstemperatur innan du häller gräddblandningen genom en finmaskig sil över pajbottnen (för att fånga upp ytterligare kärnor). Låt stelna i kylskåp 1-2 timmar innan servering.
Med varma hälsningar
Peter