Nyheten Saftsocker från Dansukker.
[ Samarbete med Dansukker ]
Sommarvärmen sveper sig in över landet och vad kan vara godare att svalka sig med än en hemgjord saft? Sommarens bär och frukter har mycket att erbjuda när det kommer till saft och det är mycket enklare än vad man tror att koka sin egna sommardryck. Med nyheten Saftsocker från Dansukker behöver du bara tänka på vilka smaker du vill ha på din saft, så sköter Saftsockret resten. Saftsockret innehåller nämligen dels socker, men även citronsyra och pektinasenzym. Enzymer som bryter ner pektinet i bären och motverkar att saften gelear sig. Citronsyran balanserar syrligheten och förlänger hållbarheten. Hos mina föräldrar frodas rabarbern för fullt och tillsammans med färska svenska jordgubbar fick min saft en fantastisk smak! Särskilt i kombination med en vaniljstång som fick koka med tillsammans med bären.
Oöppnad flaska håller c:a 6 månader. Öppnad flaska håller i c:a 1 månad. 1 del koncentrerad saft spädes med 4 delar vatten, ex. 1 dl saft och 4 dl vatten. Saften går även utmärkt att göra på frysta bär och rabarber.
Jordgubbs- och rabarbersaft
1/2 liter koncentrerad saft
200 g rabarber
300 g jordgubbar
2 1/2 dl vatten (250 ml)
1 ekologisk vaniljstång
500 g Dansukker Saftsocker
1. Skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar. Koka upp tillsammans med vattnet och urskrapad vaniljstång med frön och låt koka i 10 minuter. Skumma bort ev. skum som bildas. Låt saften svalna till 45 grader och tillsätt saftsockret. Låt stå i rumstemperatur under natten.
2. Värm upp saften till kokpunkten utan att koka. Häll saften genom en finmaskig saftduk, låt rinna tills bara bärmoset är kvar i duken. Koka upp saften på nytt i 2-3 minuter. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och förvara i kylskåp.
Nyheten Saftsocker från Dansukker.
Med varma hälsningar
Peter