Mitt levebröd (heter det så?) är att jag arbetar som förskollärare i en förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Bakningen har jag som hobby när jag är ledig eller får små uppdrag från företag eller liknande. MEN, att jobba med barn är slitsamt – framförallt för immunförsvaret! Det händer att jag kommer hem snörvlandes med snuva eller hackande hosta, för att inte tala om halsont. Nu har jag kommit till en punkt där jag är trött på förkylningar och har testat nästan ALLT! Allt för att förebygga och förhindra att bli förkyld. Jag har testat lagrade vitklökskaplsar, vitamintillskott, dricka mer te, dricka mer vatten, tvätta händer oftare (därav mina nariga händer) och nu har jag testat INGEFÄRSSHOT! Jag vet inte om det var placebo-effekten som gjorde det, men jag har känt mig piggare och mindre förkyld efter detta! Så nu vill jag dela med mig till alla snornäsor där ute och hoppas att det funkar för er med! Ta 6 cl varje morgon så är du redo för dagens baskilusker!
Ingefärsshot
250 g ingefära
1 liter vatten
3/4 dl flytande honung
2 ekologiska citroner
1. Skölj ingefäran noga. Riv ingefäran mot den grova sidan på ett rivjärn (du behöver inte skala den).
2. Lägg ingefäran i en kastrull och fyll på med vattnet. Värm upp blandningen utan att koka (max 60 grader, använd en termometer) i 20 minuter och rör om emellanåt.
3. Sila bort ingefäran genom ett durkslag klätt med tunt tyg. Låt svalna något. Rör ner honungen.
4. Låt svalna till rumstemperatur och pressa i saften från citronerna. Häll upp i en ren flaska (blandningen håller sig i flera veckor i kylskåp).
Med varma hälsningar
Peter