Mördeg är en tacksam deg, för det går att variera kakorna i oändlighet! Av samma deg som jag gjorde syltkakor av gjorde jag även ingefärskakor. Grejen med dem är att jag blandar strösocker med mald ingefära och strör över kakorna innan gräddning.
Ingefärskakorna är precis som syltkakorna, bakade på Ramlösa kvarns mjöl Pâtisserie, vilket gör de extra möra.
Ingefärskakor- 30 st.
180 g Pâtisserie eller vetemjöl (3 dl)
60 g potatismjöl (1 dl)
60 g florsocker (1 dl)
1,5 krm vaniljpulver
200 g kallt smör
1 ekologisk äggula (18 g)
50 g strösocker (0,5 dl)
2 tsk mald ingefära
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt smör och äggulan och kör tills degen precis går ihop.
3. Forma degen till en rulla och plasta in med plastfolie. Låt vila i kylskåpet en halvtimme.
4. Dela rullen i 30 delar och forma bitarna till bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck med en gaffel på bollarna för att få ett randigt mönster. Strö över strösockret, blandat med ingefära, över kakorna.
5. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
Med varma hälsningar
Peter