Att smaksätta maräng är ibland svårt. Använder du en hallonpuré kan marängen bli lös eller har svårt att torka i ugnen, eftersom du tillfört fukt till marängsmeten. Att använda sig av torra smaksättningar gör att marängen håller sig – torr, svårare än så är det inte. Det finns färdigt hallonpulver att köpa, men är oftast svårt att få tag i. Det finns hallonpulver att köpa på nätet, men om man inte känner sig så sugen på att göra detta kan man använda sig av frystorkade hallon som finns i de flesta välsorterade matbutiker. Dessa hallon brukar jag mixa till en fint pulver i min lilla matberedare som hör till min stavmixer. Då blir du av med de små hallonbitarna och får ett pulver som sprider sig i hela marängen. Bra va? Det är galet vad mycket smak man kan få av så lite frystorkade hallon!
Hallonpavlova med vaniljkräm
1 tårta/16 bitar
PAVLOVA
7 ekologiska äggvitor (260 g)
5 dl strösocker (500 g)
saft från en halv ekologisk citron
20 g frystorkade hallon eller frystorkat hallonpulver
VANILJKRÄM
2 ekologiska äggulor
2 dl florsocker (120 g)
1 ekologisk vaniljstång
4 dl ekologisk vispgrädde (400 g)
färska hallon
1. PAVLOVA: Värm ugnen till 130 grader varmluft.
2. Vispa upp äggvitorna tillsammans med strösocker och citronsaft i en rostfri bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa med en ballongvisp tills sockerkristallerna löst sig (blandningen ska vara mellan 55 och 60 grader).
3. Tag bunken från vattenbadet och vispa med elvisp, eller i kökassistent, tills marängen är sval. Mixa under tiden de frystorkade hallonen till ett pulver i liten matberedare. Tillsätt hallonpulvret till marängen.
4. Klicka ut marängsmeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och forma till en rund tårta. Forma kanter av smeten (så vaniljkrämen inte rinner ut).
5. Grädda i mitten av ugnen i 1 h. Låt pavlovan stå kvar i ugnen över natten.
6. VANILJKRÄM: Vispa äggulor, florsocker och frön från urskrapad vaniljstång fluffigt. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner grädden i äggvispet, lite i taget. Fyll pavlovan med vaniljkrämen och dekorera med färska hallon.
Med varma hälsningar
Peter