[ I betalt samarbete med Smarta Saker ]
Är det bara jag som längtar till glasspremiären? Möjligtvis, särskilt när det fortfarande ligger snö ute på marken. MEN desto större anledning att börja träna och testa på olika sätt att göra glass på, så är du förberedd när sommaren sakta smyger sig fram. Jag blev sugen på en snabb och enkel glasstårta, med smak av hallon. Tänkte att jag skulle göra ett recept som var enkelt att variera utifrån säsong och vad som finns ute i trädgården, eller i frysen. I receptet kan du därmed enkelt byta ut hallonen mot ex. jordgubbar eller blåbär, eller en mix av allihopa!
Som ni ser på bilderna har jag stöpt glasstårtan i en rund form. Formen kommer från Smarta Saker och är en tårtring (Westmark) som går att variera i storlek. Bestäm om du vill ha en vid och låg glasstårta, eller en nättare och lite högre. Med den höga kanten på ringen kan du stöpa moussetårtor av olika slag, eller få höga och fina tårtbottnar till bröllopstårtan. För att få loss tårtan innan den tinar upp alltför mycket värmde jag sidorna med en gasbrännare, så jag enkelt kunde förstora upp ringen och plocka bort den.
TIPS: Tänker du göra en vid tårta rekommenderar jag att du väljer 2 paket oreokex istället för 1.
Hallonglasstårta
8-12 portioner
BOTTEN
1 paket oreokex
HALLONGLASS
400 g frysta bär (hallon, jordgubbar eller blåbär)
3 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker (150 g)
1 tsk vaniljpasta
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
150 g färskost
1. BOTTEN: Krossa kexen i en plastpåse. Ställ in tårtringen till 20 cm i diameter och ställ på en bricka mede bakplåtspapper. Häll kexsmulorna innanför ringen och fördela de jämnt på bottnen.
2. HALLONGLASS: Tina upp bären och mixa dem till en puré. Sila bort ev. kärnor.
3. Separera gulorna från vitorna och lägg i separata bunkar. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vaniljpasta till äggulorna och vispa fluffigt.
4. Vispa grädden fluffigt i en bunke. Vispa upp färskosten i en egen skål och vänd ner i grädden.
5. Vänd ner bärpurén i äggulesmeten. Vänd försiktigt ner grädden lite i taget. Vänd sist ner äggvitorna i stora tag. När allt är väl blandat, häll glassmeten försiktigt på de krossade kexen och ställ hela brickan i frysen. Låt stå under natten.
6. Tag upp ur frysen och värm formen med en gasbrännare. Lätta på spännet och ta bort formen. Dekorera tårtan med valfria bär. Låt tina i 15 minuter innan servering.
Med varma hälsningar
Peter