Hallonbakelser tillsammans med Prinsessbakelser i bakgrunden.
Choklad och hallon. En klassisk smakkombination som aldrig slår fel! Med den sega chokladbottnen och den lätta hallonpannacottan får du en fräsch bakelse som lockar alla på kafferepet.
Hallonbakelse
12 bakelser
CHOKLADBOTTEN
100 g smör
1 1/2 dl strösocker (150 g)
1/2 dl kakao (20 g)
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)
1 stor nypa flingsalt
2 msk starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
HALLONPANNACOTTA
250 g frysta hallon
3 gelatinblad eller 1 tsk Agar Agar
5 dl ekologisk vispgrädde (500 g)
1 dl strösocker (100 g)
1 tsk vaniljsocker
färska hallon
färsk mynta
1. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
2. CHOKLADBOTTEN: Smält smöret i en kastrull. Rör ner strösocker, kakao, ägg, vetemjöl, flingsalt, kaffe och vaniljsocker.
3. Klä en bakform á 20×30 cm med bakplåtspapper och fyll med smet. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna.
4. HALLONPANNACOTTA: Värm upp hallonen i en kastrull. Mixa hallonen till en puré och sila bort kärnorna. Lägg gelatinbladen i en skål med vatten i 5 minuter.
5. Värm upp hallonpurén tillsammans med vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ev. Agar Agar. Det ska vara på gränsen till att det kokar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen. Låt svalna till rumstemperatur innan du häller gräddblandningen över chokladbotten. Låt stelna i kylskåp i 1-2 timmar.
6. Skär kakan i portionsbitar och dekorera med färska hallon och mynta.
Med varma hälsningar
Peter
När man gör Hallon pannacotan kan man värma grädde socker vaniljsocker och låta gelatin smälta i grädden för sedan hälla det i hallonpuren .
Varför jag frågar är att jag ogillar värma fruktpure tycker det får en annerlunda smak hallonen tappar sin naturliga smak.
Mvh Kent
Hej,
Har aldrig provat, men jag kan tänka mig att det inte blir någon skillnad (om inte gräddblandningen hunnit svalna och hallonpurén är kall så gelatinet börjar verka).
Mvh
Peter