Den här klassiken gjorde jag nu igen! Gjorde den förra året (dock i större format) till ett äldreboende här i Nyköping. Den var väldigt uppskattad! Fylld med hallonsylt och vaniljkräm, en riktig sommartårta skulle man kunna säga! Receptet har jag anpassat till en tårta för 16 portioner.
Gräddtårta
Tårtbotten
4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
90 g vetemjöl (1,5 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.
Hallonsylt
Receptet på min hallonsylt hittar du HÄR!
Vaniljkräm
250 g ekologisk standardmjölk (2,5 dl)
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor (52 g)
68 g strösocker (0,75 dl)
15 g maizena (0,25 dl)
20 g mjukt smör
Gör så här
1. Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång.
2. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna.
3. Tillsätt 1/4 av den varma mjölken till äggulorna och vispa snabbt så allt löser sig. Plocka ur vaniljstängerna från mjölken och tillsätt äggblandningen i mjölken och vispa.
4. Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad.
5. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Sila krämen till en skål. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
Sätta ihop tårtan
500 g ekologisk vispgrädde (5 dl)
200 färska hallon
Gör så här
1. Vispa grädden fluffigt.
2. Dela tårtbottnarna i tre delar. Bred hallonsylt på det första lagret (ibland brukar jag bre ett lager vaniljkräm utblandat med lite vispgrädde ovanpå sylten). Lägg på ett andra lager botten och bred på vaniljkrämen. Avsluta med sista lagret botten.
3. Klä in tårtan med vispgrädde. Fyll en spritspåse med valfri tyll och spritsa ett fint mönster runt tårtan. Dekorera med färska hallon.
Med varma hälsningar
Peter
blue marbled cake | peterbakar.se
[…] ← gräddtårta […]