Dessa glutenfria vanilj- och kardemummacupcakes gjorde jag till höstnumret av tidningen Glutenfri Matlust. Vanilj och kardemumma är en otroligt god smakkombination. Den snälla vaniljsmaken bryts av med mortlade kardemummakärnor, som ger dessa cupcakes sin rätta karaktär istället för färdig mald kardemumma.
Vanilj- och kardmummacupcakes – 12 st.
100 g mjukt smör
150 g strösocker (1,5 dl)
2 ekologiska ägg
75 g potatismjöl (1 dl)
60 g bovetemjöl (1 dl)
55 g glutenfritt havremjöl (1 dl)
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 msk hel kardemumma (c:a 1 tsk mortlad kardemumma)
1 nypa flingsalt
100 g crème fraiche (1 dl)
Frosting
150 g philadelphiaost
2 msk florsocker
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
1 msk vaniljextrakt
Gör så här
1. MUFFINS. Värm ugnen till 175⁰C varmluft.
2. Vispa smör och strösocker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget till en fluffig smet.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och mortla kardemumman. Sikta ner mjölblandningen och kardemumman i äggsmeten och vänd försiktigt. Vänd sist ner crème fraichen.
4. Klä en muffinsplåt med muffinsformar och fyll formarna till hälften med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.
6. FROSTING. Rör färskosten krämigt tillsammans med florsocker.
7. Vispa vispgrädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden i taget i philadelphiaosten. Krämen ska vara luftig. Smaksätt med vaniljextrakt. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.
8. Bred eller spritsa frostingen på muffinsen. Dekorera ev. med frystorkade blåbär.
Med varma hälsningar
Peter