Jag ÄLSKAR dumlesnittar! Den här kakan är som en kolakaka, seg och härlig, med en fantastisk chokladkola ovanpå som gör kakan ännu mer knäckig! Kakan blir tunn och knaprig i kanterna och de går åt som smör i solsken, så det är lika bra att göra dubbel sats från början. Kakan flyter ut i ugnen, var försiktig när du plattar till kakan innan gräddning. Observera att dumlekolan från Fazer som används i receptet INTE är glutenfri, då den innehåller spår av vete. Det finns gräddkola som är fri från vete, men är lite svårare att få tag i. Alternativt går det att använda glutenfri choklad och lägga på snittarna. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 2 (2018).
Glutenfria snittar med dumlekola
20-25 st.
100 g kallt smör
1 dl strösocker
1 tsk pofiber
1 msk ljus sirap
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl rismjöl
1 1/4 dl majsstärkelse
75 g dumlekola eller choklad
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft. Blanda smör, strösocker och pofiber i en matberedare till en smulig blandning. Tillsätt sirap, flingsalt, rismjöl och majsstärkelse och mixa till en smidig deg.
2. Dela degen i två delar och rulla ut degbitarna till två längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till en aning. Dela dumlekolan på längden och tryck ner i längderna.
3. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills längderna fått en gyllenbrun färg. Dela längderna i sneda snittar, c:a 2 cm breda. Låt svalna.
Med varma hälsningar
Peter