Pistage är otroligt gott! Därför testade jag att ha det i dessa cupcakes genom att mala neutrala pistagemandlar. Glutenfria cupcakes blir lätt torra, men jag brukar ta ut dem ur ugnen när de är lite kladdiga, då de fortsätter att tillagas när de tas ut ur ugnen. För att få mönstret på frostingen, penslade jag insidan av metalltyllen med pastafärg.
Pistagecupcakes – 12 st.
100 g mjukt smör
150 g strösocker (1,5 dl)
2 ekologiska ägg
75 g potatismjöl (1 dl)
60 g bovetemjöl (1 dl)
55 g glutenfritt havremjöl (1 dl)
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 nypa flingsalt
100 g standardmjölk 3% (1 dl)
160 g neutrala pistagemandlar
Frosting
300 g mjukt smör
210 g florsocker (3,5 dl)
2 tsk vaniljextrakt
2 msk citronsaft
Gör så här
1. MUFFINS. Värm ugnen till 175⁰C varmluft.
2. Vispa smör och strösocker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget till en fluffig smet.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt. Vänd ner mjölken. Mixa pistagemandlarna fint i en matberedare och rör ner pistagesmulet i smeten.
4. Klä en muffinsplåt med muffinsformar och fyll formarna till hälften med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.
6. FROSTING. Vispa smöret ljust och fluffigt i köksassistent i c:a 5 minuter. Tar inte vispen ända ner i botten kan du behöva blanda runt med en slickepott och vispa lite till.
7. Sikta ner florsocker och vispa fluffigt. Tillsätt vaniljessens och citronsaft. Vispa fluffigt igen, sänk hastigheten och låt vispen gå i krämen en stund för att bli av med luftbubblor.
8. Bred eller spritsa frostingen på muffinsen.
Med varma hälsningar
Peter