Ett fikabord utan bullar är väl inget riktigt fika, eller hur? Något måste man grunda magen med så man orkar äta det andra goda på bordet? De här kardemummabullarna är sprängfyllda med smak av kardemumma och vanilj, samt en massa smör som gör dem saftiga! När du tar en tugga av bullen kan du dessutom se alla lagren som bildats i bullen av smöret. Toppa med en god glasyr så har du lyckats! Använd en silikonmatta och silikonkavel när du bakar ut bullarna, då kladdar det mindre. Variera toppningen med att pensla bullen med smält smör och doppa i strösocker blandat med kardemumma. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 2 (2018).
Glutenfria kardemummabullar
15-18 st.
25 g röd jäst
2 1/2 dl ekologisk standardmjölk
1/2 msk kardemummakärnor
1 msk pofiber
1 dl strösocker
6-7 dl glutenfri mjölmix (vi använde Semper ljus mix)
1 ekologiskt ägg
100 g mjukt smör
1 stor nypa flingsalt
1 ekologiskt ägg till pensling
FYLLNING
75 g mjukt smör
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
GLASYR
1 dl florsocker
1/4 dl vatten
1. Kardemummabullar: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med malda kardemummakärnor till 37 grader. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt pofiber. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt strösocker och mjölmixen (lite i taget), samt ägget och blanda samman till en smidig deg.
2. Klicka i smöret lite i taget och avslutningsvis saltet. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
3. Fyllning: Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
4. Häll upp degen på bänken eller bakskiva, mjölat med den glutenfria mjölmixen. Knåda ev. in mer mjöl om degen är jättekladdig. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred på fyllningen. Vik ihop degen, långsida till långsida. Kavla lite lätt på degen och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i lagom stora bitar och rulla bitarna till bollar som du lägger i bakformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Värm ugnen till 225 grader.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
7. Glasyr: Blanda florsocker och vatten till en jämn konsistens. Doppa toppen av bullarna i glasyren och låt stelna.
Med varma hälsningar
Peter