Snart är hösten här och de svenska äpplena skördas för fullt! Blanda lite kanel och syran av ett fräscht äpple så har du hittat en fantastisk smakkombination. Dessa bullar är otroligt saftiga tack vare den generösa mängden smör! Använd en silikonmatta och silikonkavel när du bakar ut bullarna, då kladdar det mindre. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 4 (2018).
Glutenfria kanel- och äpplebullar
24-30 st.
225⁰C
BULLDEG
25 g röd jäst
2 1/2 dl ekologisk standardmjölk
1/2 msk kardemummakärnor
1 msk pofiber
1 dl strösocker
6-7 dl glutenfri mjölmix (vi använde Semper ljus mix)
1 ekologiskt ägg
100 g mjukt smör
1 stor nypa flingsalt
FYLLNING
75 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1/2 dl strösocker
4 ekologiska äpplen
1 ekologiskt ägg till pensling
pärlsocker
1. Bulldeg: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med malda kardemummakärnor till 37 grader. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt pofiber. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt strösocker och mjölmixen (lite i taget), samt ägget och blanda samman till en smidig deg.
2. Klicka i smöret lite i taget och avslutningsvis saltet. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
3. Fyllning: Blanda samman smöret, kanel och strösocker i en skål. Skala äpplena och riv dem grovt på rivjärn.
4. Häll upp degen på bänken eller bakskiva, mjölat med den glutenfria mjölmixen. Knåda ev. in mer mjöl om degen är väldigt kladdig. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen och strö över de rivna äpplena. Rulla ihop degen till en lång rulle från långsida till långsida. Dela rullen i 24-30 bitar och lägg i bakformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Värm ugnen till 225 grader.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
Med varma hälsningar
Peter