Dessa cupcakes gjorde jag till ett höstnummer av tidnignen Glutenfri Matlust. Sötpotatisen har en liknande smak av butternutpumpa, vilket gör dessa cupcakes extra saftiga. Smakerna påminner lite om hösten, just med muskotnöt, kanel och ingefära.
Cupcakes med sötpotatis – 12 st.
c:a 450 g sötpotatis
100 g mjukt smör
150 g strösocker (1,5 dl)
2 ekologiska ägg
75 g potatismjöl (1 dl)
60 g bovetemjöl (1 dl)
55 g glutenfritt havremjöl (1 dl)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malen muskotnöt
1 krm malen nejlika
1 nypa flingsalt
Frosting
150 g philadelphiaost
2 msk florsocker
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
1 ekologisk citron
Gör så här
1. MUFFINS. Värm ugnen till 175⁰C varmluft.
2. Skala och koka potatisen tills den är genomkokt.
Låt svalna något och mixa till en puré i en matberedare eller med stavmixer.
3. Vispa smör och strösocker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget till en fluffig smet.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt. Vänd sist ner 2 dl av potatispurén.
5. Klä en muffinsplåt med muffinsformar och fyll formarna till hälften med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.
7. FROSTING. Rör färskosten krämigt tillsammans med florsocker.
8. Vispa vispgrädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden i taget i philadelphiaosten. Smaksätt med finrivet skal av citron. Krämen ska vara luftig. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.
9. Bred eller spritsa frostingen på muffinsen. Dekorera ev. med avbrutna kanelstänger.
Med varma hälsningar
Peter