Chocolate chip cookies tillhör en av mina favoriter när det gäller kakor och de är väldigt roliga att göra. Dels för att det går snabbt, samt för att det är världens godaste deg! Degen går utmärkt att frysa för att bakas ut en dag när suget efter cookies smyger fram. För att få riktigt jämna kakor kan de gräddas i en muffinsplåt om bottnen är klädd med en utklippt bit bakplåtspapper. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 4 (2018).
Glutenfria cinnamon chocolate chip cookies
24-30 st.
100 g smör
2 dl farinsocker
3/4 dl råsocker
2 dl glutenfritt havremjöl
2 dl majsmjöl
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 msk malen kanel
1 ekologiskt ägg
100 g mörk choklad
1. Värm ugnen till 180 grader varmluft. Mixa alla ingredienser förutom ägg och choklad i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa till en jämn deg. Hacka den mörka chokladen till grova småbitar och blanda ner dem för hand i degen. Forma degen till en rulle och plasta in för att vila i kylen i 30 minuter.
2. Dela rullen i 24-30 bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.
Med varma hälsningar
Peter