Dessa glutenfria chokladcupcakes gjorde jag till höstnumret av tidningen Glutenfri Matlust. Choklad och kaffe är alltid en god smakkombination och den luftiga glasyren gör dessa cupcakes till små café lattes i fikaformat.
Chokladcupcakes – 12 st.
100 g mjukt smör
150 g strösocker (1,5 dl)
2 ekologiska ägg
75 g potatismjöl (1 dl)
60 g bovetemjöl (1 dl)
27,5 g glutenfritt havremjöl (0,5 dl)
30 g kakao (0,75 dl)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
50 g kallt starkt kaffe (0,5 dl)
100 g crème fraiche (1 dl)
Frosting
150 g philadelphiaost
2 msk florsocker
1 msk kakao
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
50 g kallt starkt kaffe (0,5 dl)
Gör så här
1. MUFFINS. Värm ugnen till 175⁰C varmluft.
2. Vispa smör och strösocker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget till en fluffig smet.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt. Vänd sist ner kaffet och crème fraichen.
4. Klä en muffinsplåt med muffinsformar och fyll formarna till hälften med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i c:a 15 minuter, de ska vara lite kladdiga. Låt svalna.
6. FROSTING. Rör färskosten krämigt tillsammans med florsocker och kakao.
7. Vispa vispgrädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden och lite av det kalla kaffet i taget i philadelphiaosten. Krämen ska vara luftig. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.
8. Bred eller spritsa frostingen på muffinsen. Dekorera ev. med chokladöverdragna kaffebönor.
Med varma hälsningar
Peter