Apelsin är en fräsch citrusfrukt som inte tar över smaken. I dessa glutenfria cupcakes är den mild och smyger sig fram. Mini-cupcakes passar sig bra till Afternoon Tea, därför att är de små, får man ta två! Detta recept finns publicerat i tidningen Glutenfri Matlust nr. 1, 2017.
Apelsincupcakes: 12 stora eller 24 små
Muffins
100 g mjukt smör
150 g strösocker (1,5 dl)
2 ekologiska ägg
75 g potatismjöl (1 dl)
60 g bovetemjöl (1 dl)
55 g glutenfritt havremjöl (1 dl)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
100 g standardmjölk 3% (1 dl)
1 ekologisk apelsin
Frosting
75 g mjukt smör
150 g philadelphiaost
180 g florsocker (3 dl)
1 tsk vaniljsocker
1 ekologisk apelsin
Gör så här
1. MUFFINS. Värm ugnen till 175⁰C varmluft.
2. Vispa smör och strösocker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget till en fluffig smet.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt. Tillsätt mjölken och rivet skal från en noga tvättad apelsin. Vänd ihop smeten.
4. Klä en mini-muffinsplåt med muffinsformar och fyll formarna till hälften med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna.
6. FROSTING. Rör smöret och färskosten krämigt. Tillsätt vaniljsocker och florsocker.
7. Riv skalet av en noga tvättad apelsin och tillsätt tillsammans med några matskedar apelsinsaft i frostingen. Vispa samman till en jämn frosting och låt stå i kylskåp i 30 minuter.
8. Bred eller spritsa frostingen på muffinsen.
Med varma hälsningar
Peter