Kanel, ingefära och nejlika lägger grunden för denna glutenfria Vintertårta med mjuka pepparkaksbottnar och en krämig mascarponekräm. Den juliga känslan fås inte bara från de goda smakerna, utan lyfts även fram med de lysande röda kanderade körsbären på toppen! Detta receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr. 4 (2017).
Glutenfri vintertårta
14-16 portioner
Tårtbotten
150 g mjukt smör
1,5 dl strösocker (150 g)
3 ekologiska ägg
3 dl glutenfri mjölmix (180 g)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk mald kanel
2,5 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 nypa flingsalt
1 dl standardmjölk (100 g)
50 g frysta lingon
Mascarponefrosting
100 g mjukt smör
250 g naturell färskost
250 g mascarponeost
6 dl florsocker (360 g)
1 krm vaniljpulver
1 ask kanderade körsbär
1. Tårtbotten: Värm ugnen till 175 grader varmluft. Vispa smör och strösocker ljust och krämigt. Vispa ner ett ägg i taget.
2. Blanda glutenfri mjölmix, vaniljsocker, bakpulver, kryddor och salt i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop försiktigt.
3. Rör ner mjölk och lingon.
4. Klä botten på två bakformar (á 18 cm i diameter) med bakplåtspapper. Fyll formarna med smet och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Bottnarna ska vara saftiga, inte torra. Låt svalna under bakduk.
5. Dra med en palett eller spatel längs med kanten på bottnarna och ta bort bakplåtspapperet.
6. Mascarponefrosting: Vispa smör, färskost och mascarponeost krämigt. Tillsätt florsocker och vaniljpulver och vispa fluffigt. Låt stå i kylskåp en timme.
7. Montera tårtan genom att bred ett lager mascarponefrosting på en av bottnarna och lägg på den andra botten. Klä in hela tårtan med mascarponefrostingen och dekorera toppen med de kanderade körsbären.
Med varma hälsningar
Peter