Ett av mina favoritbakverk är morotstårta, men vill man variera innehållet kan man använda sig av rödbetor. Rödbetan ger en härlig röd färg på bottnarna som blir en vacker kontrast till den vita frostingen. Vill du ha en större tårta, grädda tårtan i en form á 20 cm i diameter men minska på frostingen. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 4 (2018). I receptet går den glutenfria mjölmixen att byta ut till lika mängd vetemjöl om så önskas.
Glutenfri rödbetstårta
1 tårta/12 bitar
TÅRTBOTTEN
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker (250 g)
2 3/4 dl glutenfri mjölmix (165 g)
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk mald kanel
1 1/2 tsk mald ingefära
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 dl finrivna rödbetor (250 g)
1 dl rapsolja
CREAM CHEESE FROSTING
75 g mjukt smör
300 g färskost
5 dl florsocker (300 g)
1 lime
1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 150 grader varmluft. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta mjölblandningen och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Finriv rödbetorna och vänd ner 4 dl rivna rödbetor i smeten tillsammans med rapsoljan.
2. Klä in botten av två bakformar med löstagbar kant (á 18 cm) och fyll formarna jämnt med smet.
3. Grädda i mitten av ugnen i c:a 45 minuter. Låt svalna.
4. FROSTING: Vispa smöret till frostingen ljust och fluffigt. Tillsätt färskosten, florsocker och rivet skal av en tvättad lime och vispa till en jämn frosting.
5. Bred ett lager frosting på en av bottnarna och lägg på den andra. Klä in tårtan med frosting.
Med varma hälsningar
Peter