HAPPY PRIDE! Visst är det roligt med bakning när man kan ta ut sina kreativa svängar? När det dessutom finns olika produkter som kan hjälpa dig på vägen. Till den här klassiska regnbågstårtan, smaksatt med citron, har jag färgat bottnarna med färgpasta. Färgpastan skiljer sig från den vanliga hushållsfärgen och bibehåller färgen bättre vid gräddning. Häftigast är när du får skära den första biten och se det vackra regnbågsmönstret! Receptet finns även publicerat i tidningen Glutenfri Matlust nr. 2, 2017.
Vill du baka tårtan med vetemjöl kan du ersätta bovetemjöl, glutenfritt havremjöl och majsmjölet med 3 dl vetemjöl (180 g).
Glutenfri regnbågstårta
Tårtbotten
50 g smör
1,5 dl bovetemjöl (90 g)
1 dl glutenfritt havremjöl (55 g)
1 dl majsmjöl (50 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
2 dl strösocker (200 g)
1 ekologiskt ägg
1,5 dl ekologisk standardmjölk (150 g)
1 dl kokande vatten (100 g)
2 ekologiska citroner
röd färgpasta
orange färgpasta
gul färgpasta
grön färgpasta
blå färgpasta
violett färgpasta
Citronsirap
0,5 dl kallt vatten (50 g)
1 ekologisk citron
1 dl strösocker (100 g)
Frosting
200 g mjukt smör
300 g philadelphiaost
2 dl florsocker (120 g)
2 krm vaniljpulver
1 lime
Gör så här
1. Tårtbotten: Värm ugnen till 175 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt smält smör, ägg, mjölk, kokande vatten och rivet skal av citronerna. Vispa samman allt i några minuter till en jämn smet.
2. Fördela smeten jämnt i sex skålar. Färga smeten i varsin färg. Smörj och mjöla (med bovetemjöl) sex enkla tårtformar (á 10 cm). Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Lossa försiktigt bottnarna från formarna.
3. Citronsirap: Blanda vatten, saften från en citron och strösocker i en kastrull. Värm tills sockret löst sig. Låt svalna.
4. Frosting: Vispa smör och philadelphiaost krämigt. Tillsätt florsocker, vaniljpulver och rivet skal av en tvättad lime och vispa lite till.
5. Montera tårtan genom att börja med det lila lagret, pensla bottnen med citronsirapen och bred ett tunt lager frosting. Upprepa med den blåa bottnen, följt av grön, gul, orange och röd. Klä in hela tårtan med frosting.
6. Dekorera med vackra rosor.
Regnbågsarmbandet kommer från QX.
Med varma hälsningar
Peter