Kladdkaka är väl bland det bästa bakverk som finns? Det går att variera i oändlighet och det fungerar till vilket fika som helst! Jag har bakat en glutenfri kladdkaka med en enkel chokladmousse på toppen. Genom att blanda i färskost i moussen blir den inte lika mäktig, utan väger upp med lite syra mot en söta kakan.
Glutenfri kladdkaka med chokladmousse
KLADDKAKA
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker (150 g)
2 dl farinsocker (200 g)
75 g smör
2 1/2 dl glutenfri mjölmix (150 g)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 nypa salt
1/2 dl matolja (45 g)
50 g mörk choklad 50%
CHOKLADMOUSSE
2 dl ekologisk vispgrädde (200 g)
150 g färskost
50 g mörk choklad 50%
2 msk florsocker
1. Värm ugnen till 150 grader varmluft.
2. Kladdkaka: Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och fluffigt.
3. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta mjölblandningen och vänd ihop med äggsmeten. Vänd sist ner matoljan.
5. Klä botten på en bakform med löstagbar kant á 24 cm i diameter och fyll med smet. Hacka chokladen och sprid över kakan. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna.
6. Chokladmousse: Vispa grädden fluffigt. Vispa färskosten krämigt. Vänd ner lite av grädden i färskosten. Smält chokladen och låt den svalna något. Vänd ner chokladen i smeten och resten av grädden. Söta med florsockret.
7. Bred eller spritsa moussen på den avsvalnade kladdkakan. Dekorera med valfritt tillbehör, ex. färska hallon, chokladbitar, strössel – låt fantasin flöda!
Med varma hälsningar
Peter