Ett fräscht glutenfritt bakverk som ger lite syra i det mäktiga söta. Genom att variera sig med olika tyllar kan du variera utseendet på denna lilla tartlett! Detta recept hittar ni även i tidningen Glutenfri Matlust nr. 1, 2017.
Hallontartletter med italiensk maräng: 10-12 st.
Mördeg
50 g majsmjöl (1 dl)
40 g glutenfritt havremjöl (1 dl)
60 g florsocker (1 dl)
50 g kallt smör
1 ekologisk äggula (18 g)
Halloncurd
125 g upptinade frysta hallon
75 g strösocker (0,75 dl)
20 g smör
1 ekologisk citron
1 msk maizena
2 ekologiska äggulor
Italiensk maräng
75 g vatten (0,75 dl)
150 g strösocker (1,5 dl)
2 ekologiska äggvitor (68 g)
Gör så här
1. MÖRDEG. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt tärnat kallt smör och mixa till en smulig blandning. Gå i med äggulan och mixa tills degen precis går ihop.
3. Platta ut degen och klä den med plastfolie. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
4. Klä 10-12 små pajformar med mördegen, nagga bottnen och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
5. HALLONCURD. Mixa bären till en puré i en kastrull. Tillsätt strösocker och smör och värm upp så sockret löser sig med vätskan. Sila hallonsåsen till en ny kastrull för att bli av med kärnorna.
6. Blanda ut maizenan med saften från en halv citron och rör ner i den varma hallonsåsen. Vispa sönder äggulorna lite lätt med en gaffel och rör ner i hallonsåsen. Värm upp hallonsåsen på nytt och rör hela tiden tills såsen tjocknat till en curd. Häll upp curden i en skål och täck ytan med plastfolie för att undvika att ett skinn bildas. Låt svalna.
7. ITALIENSK MARÄNG. Koka upp vattnet med 1,25 dl av strösockret i en kastrull tills blandningen är 120 grader. När blandningen är 116 grader, vispa äggvitorna till ett hårt skum i en köksmaskin med resterande socker.
8. Vispa ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna, undvik bunken och vispen. Vispa tills marängen är kall och stabil. Fyll en spritspåse med marängen.
9. Sätt ihop bakverket genom att fylla pajskalen med halloncurd och spritsa maräng ovanpå. Bränn av marängen med en brännare.
Med varma hälsningar
Peter