En söt cheesecake möter en salt karamellsås och smaklökarna får sig en dans i höstmörkret. TIPS: Spara lite av karamellsåsen och servera till en god vaniljglass. Receptet publicerades i tidningen Glutenfri Matlust, nr 4 (2018). Receptet går även att baka på vanliga digestivekex.
Glutenfri cheesecake med salt karamell
14-16 portioner
SALT KARAMELL
1 dl glukossirap (gjord på majs, annars går det lika bra med ljus sirap)
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 tsk salt
BOTTEN
160 g glutenfria digestivekex (vi använde Semper)
75 g smör
CHEESECAKE
750 g färskost
1 dl crème fraiche
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 msk majsstärkelse
3 ekologiska ägg
1 dl salt karamellsås
1. Salt karamell: Värm upp glukossirap och strösocker i en kastrull till 140 grader. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vispgrädden lite i taget. Tillsätt smör och salt. Låt svalna i rumstemperatur.
2. Botten: Värm ugnen till 175 grader varmluft. Mixa digestivekexen fint i en mixer. Smält smöret och tillsätt till digestivekexen. Klä bottnen av en form med löstagbar kant (á 20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Tryck ut kexblandningen jämnt på bottnen med baksidan av en sked. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
3. Cheesecake: Värm ugnen till 200 grader varmluft. Vispa samman färskost, crème fraiche, strösocker, vaniljpulver och majsstärkelse. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt 1/2 dl salt karamellsås i smeten. Häll smeten över kexbottnen. Ringla på 1/2 dl salt karamellsås över cheesecaken och skapa swirls med skaftet av en sked. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 110 grader och grädda i 50 minuter. Låt cheesecaken stå kvar på eftervärme i 30 minuter för att sedan svalna i rumstemperatur. Låt bli helt kall i kylskåp i c:a 4 timmar.
4. Lossa cheesecaken från formen genom att dra en spatel längs med kanten. Häll på den salta karamellen över cheesecaken innan servering.
Med varma hälsningar
Peter