glutenfri brownie

DSC_0157

Allergier och intoleranser blir allt vanligare i vårt samhälle och det kommer fram redan i tidiga åldrar. Jag vet flera som har familjemedlemmar eller vänner som har någon form av intolerans, exempelvis laktos, mjölkprotein eller gluten. Därför tycker jag det är extra roligt att kunna ta fram ett recept som jag vet att en person med en intolerans kan äta,  istället för att se på när andra äter ett bakverk. Att göra alla inkluderade i en fikastund måste väl vara det mest välkomnande intryck man kan göra på ett fikabord?

Detta recept på glutenfri brownie har jag tagit fram då jag en dag inte hade något mjöl hemma. Det enda som binder samman denna brownie är den stora mängden kakao som finns i smeten, vilket gör den extra chokladig. I och med att bakverket dessutom inte innehåller något vetemjöl, är den extra saftig! Får brownien dessutom stå i sin form ett dygn hinner den sätta sig lite och blir mer hanterbar. Men är man lika sugen som jag är direkt när den kommer ut ur ugnen, kan man hugga in på den när den svalnat ändå! Allt som behövs är lite pudrad florsocker på toppen!

Glutenfri brownie – 9 st.

250 g mjukt smör
2 ½ dl mörkt muscovadoråsocker
2 dl farinsocker
½ dl mörk sirap
2 ½ dl kakao
1 nypa flingsalt
4 ekologiska ägg
florsocker att pudra över med

Gör så här

1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Vispa smör, muscocadoråsocker, farinsocker och sirap krämigt.
3. Sikta kakaon och vänd ner tillsammans med saltet i smeten.
4. Rör ner ett ägg i taget.
5. Häll smeten i en rektangulär form (20×30 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Den ska vara kladdig. Låt stå svalt till nästa dag.
6. Pudra med florsocker. Skär kakan i nio jämnstora bitar.

DSC_0139

DSC_0137

Ett utav mina absoluta favoriter när det handlar om matlagnings/bakformar: gerbera! Jag har flera formar i denna färg i olika storlekar, men även i andra färger. Ett kap jag gjorde när det var rea en vinter och jag transporterade formarna på cykel i tre vändor i ishalka. Alla formar kom hem hela!

DSC_0140

DSC_0152

DSC_0162

Till brownien serverade jag vispad grädde och upptinade frysta hallon. Dekoration i form av en pelargonblomma knyter ihop bakverket med den röda färgen på hallonen.

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

  1. latjoogoesglutenfree

    ”Att göra alla inkluderade i en fikastund…” är det finaste och klokaste jag läst på länge😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.