Den amerikanska versionen av den klassiska Schwarzwaldtårtan heter Black Forest och innehåller mjuka chokladbottnar, chokladkräm, vispad grädde och körsbär. Körsbären är oftast inlagda i mörk rom men i detta recept är körsbären marinerade i mörkt muscovadoråsocker, som har en lätt lakritston. Skulle man önska, kan man alltid hälla i en skvätt mörk rom i marinaden, eller pensla bottnarna med en god körsbärslikör. Detta receptet gjorde jag till ett vinternummer av tidningen Glutenfri Matlust.
Black Forest Cake
50 g smör
90 g bovetemjöl (1,5 dl)
55 g glutenfritt havremjöl (1 dl)
50 g kakao (1,25 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
200g strösocker (2 dl)
1 ekologiskt ägg
150 g ekologisk standardmjölk (1,5 dl)
100 g kokande vatten (1 dl)
Chokladganache
75 g mörk kvalitetschoklad 70%
75 g ekologisk vispgrädde (0,75 dl)
Fyllning
400 g bigarråer eller körsbär
1 msk mörkt muscovadoråsocker
ev. 2 msk mörk rom
500 g ekologisk vispgrädde (5 dl)
Gör så här
1. CHOKLADBOTTEN. Värm ugnen till 175⁰C varmluft.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt smält smör, ägg, mjölk och kokande vatten. Vispa samman allt i några minuter till en jämn smet.
3. Fördela smeten jämnt i två bakformar med löstagbar kant (á 15 cm) klädda med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i c:a 30-35 minuter. Låt svalna upp-och-ned på ett galler. Dra försiktigt med en spatel eller smal slickepott längs med insidorna på formarna och plocka ut bottnarna. Dela dem på mitten.
4. CHOKLADGANACHE. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm vispgrädden i en kastrull och slå den varma grädden på chokladen. Låt grädden värma chokladen 30 sekunder innan du rör samman chokladen och grädden till en ganache. Låt svalna i rumstemperatur.
5. FYLLNING. Väg upp 200 g av bigarråerna eller körsbären och kärna ur dem. Lägg fruktköttet i en skål. Strö över muscovadoråsockret och ev. mörk rom och låt körsbären marineras i kylskåpet 20-30 minuter.
6. Vispa grädden fluffigt.
7. Montera tårtan genom att ta ett lager botten, bred ett jämnt lager chokladganache (spara lite till dekoration) följt av ett lager grädde (ska även räcka till att klä in tårtan), samt de marinerade körsbären. Avsluta med en ny botten och upprepa processen tills det sista lagret ligger på toppen av tårtan.
8. Klä in tårtan med grädden. Lägg resterande chokladganache i en spritspåse och klipp upp ett litet hål på påsen. Spritsa små droppar på kanten av tårtan och bred ut resten på toppen.
9. Dekorera med resterande bigarråer.
Med varma hälsningar
Peter