Under hösten välkomnar vi höstskörden av de svenska äpplena! Jag fick ett gäng med äpplen från mina föräldrar och jag har dels gjort kanel- och äppelbullar och tänkte här bjuda på en äppelpaj. Äppelpajen är dessutom glutenfri, så försöker du undvika gluten är det här pajen för dig!
Glutenfri äppelpaj
Mördeg – glutenfri
100 g kallt smör
100 g majsmjöl (2 dl)
80 g glutenfritt havremjöl (2 dl)
120 g florsocker (2 dl)
2 ekologiska äggulor (36 g)
Fyllning
6-8 ekologiska svenska äpplen
100 g strösocker (1 dl)
3 msk mald kanel
50 g smör
1 ekologiskt ägg
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt tärnat kallt smör och mixa till en smulig blandning. Gå i med äggulan och mixa tills degen precis går ihop.
3. Dela degen i två delar, den ena mindre än den andra – den används till locket. Platta ut degen och klä den med plastfolie. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
4. Skala äpplena med en potatisskalare och skär äpplena i klyftor. Blanda strösocker och kanel i en skål. Stek äpplena i omgångar i smör och strö över kanelsockret. Klyftorna ska kännas lite mjuka. Låt svalna i en skål.
5. Klä en pajform (á 20 cm i diameter) med den stora mördegen, nagga bottnen fyll med de stekta äpplena. Pensla pajkanten med uppvispat ägg. Kavla ut den lilla degen och skär i strimlor som du dekorerar pajen med, tryck fast strimlorna i pajkanten. Pensla strimlorna med uppvispat ägg och i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna.
6. Servera till vaniljsås.
Med varma hälsningar
Peter