[ Annonssamarbete med Khoisan Tea ]
Jag måste bara säga att: ingenting slår en riktig hemmagjord vaniljkräm! Det är faktiskt väldigt enkelt att göra en egen vaniljkräm och få så mycket mer smak än en som du köper färdig eller vispar upp med mjölk. Det gäller bara att röra hela tiden så den inte bränner fast i bottnen av kastrullen. För att få den där perfekta vaniljsmaken bakar jag alltid med ekologisk Bourbonvaniljstång från Khoisan Tea. Bourbonvaniljens smak är söt, intensiv och fyllig och av alla vaniljsorter brukar den kategoriseras som den mest smakrika. Så kom igen nu, gör egen vaniljkräm och fyll dessa goda vetebullar med den så gör du succé på fikarepet!
Fyllda vaniljbullar
18-22 bullar
FÖRDEG
2 1/2 dl ekologisk mjölk 3% (250 g)
25 g röd jäst
1 dl strösocker (100 g)
4 dl vetemjöl special (240 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
3-4 dl vetemjöl special (180-240 g)
1 ekologiskt ägg
1/2 tsk salt
125 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg till pensling
50 g smält smör till pensling efter gräddning
2 dl strösocker till dekor (200 g)
VANILJKRÄM
2 1/2 dl ekologisk standardmjölk (250 g)
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
3/4 dl strösocker (75 g)
1/4 dl majsstärkelse (14 g)
20 g mjukt smör
1. BULLDEG: Värm mjölken i en kastrull till 25-30 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, strösocker och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
5. Dela upp degen i 18-22 delar och forma varje del till en boll, lägg på en plåt klätt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
8. VANILJKRÄM: Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång (dela stången och skrapa ur fröna). Blanda strösocker och maizena i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa fluffigt. Tillsätt den varma mjölken till äggulorna under tiden du vispar. Häll tillbaka blandningen till kastrullen och låt blandningen sjuda under konstant omrörning (använd en ballongvisp så du kommer åt kanterna på bottnen av kastrullen) tills krämen tjocknat.
9. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan. Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
10. Fyll en spritspåse, med piptyll, med vaniljkrämen. Tryck in tyllen i bullen och fyll rikligt med vaniljkräm. Pensla på smält smör och rulla bullen i strösocker. Hugg in!
Med varma hälsningar
Peter
fyllda hallonbullar – Peter bakar
[…] verkligen älskar mina fyllda Vaniljbullar och kände mig sugen på att prova att fylla dem med hallonsylt. Jag kokar min egna sylt (bär + […]