Tänk att något som är så gott kan vara så enkelt, som bullar fyllda med en vaniljkräm. Jag brukar fylla mina bullar efter gräddning, så jag kan styra mängden kräm mer och så blir det inga luftbubblor i bullen. Vaniljkrämen gör jag såklart själv, då blir det som godast – som jag dessutom spetsar med lite saffran! Så gott! Testa!
TIPS: Jag använder sirap i min deg för att få ännu saftigare bullar! Jag brukar även väga min deg och dividera med antalet bullar jag vill ha ut av degen. Sedan väger jag varje bit för att vara garanterad att få lika stora bullar.
Fyllda saffransvaniljbullar
36-40 bullar
FÖRDEG
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
1 g saffran
50 g röd jäst
1 1/2 dl vit sirap (210 g) eller 2 dl strösocker (200 g)
8 dl vetemjöl special (480 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
3-6 dl vetemjöl special (180-480 g)
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
100 g smält smör till pensling efter gräddning
2 dl strösocker till dekor (200 g)
VANILJKRÄM
5 dl ekologisk standardmjölk (500 g)
1 ekologisk vaniljstång
6 ekologiska äggulor
1 1/2 dl strösocker (150 g)
1/2 dl majsstärkelse (28 g)
40 g mjukt smör
1. BULLDEG: Värm mjölken tillsammans med saffran i en kastrull till 30-35 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffransmjölken, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt ägg, salt och mjukt smör. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg.
5. Dela upp degen till c:a 36-40 bitar och forma dem till bullar. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt.
8. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
9. VANILJKRÄM: Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång (dela stången och skrapa ur fröna). Blanda strösocker och maizena i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa fluffigt. Tillsätt den varma mjölken till äggulorna under tiden du vispar. Häll tillbaka blandningen till kastrullen och låt blandningen sjuda under konstant omrörning (använd en ballongvisp så du kommer åt kanterna på bottnen av kastrullen) tills krämen tjocknat.
10. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan. Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
11. Fyll en spritspåse, med piptyll, med vaniljkrämen. Tryck in tyllen i bullen och fyll rikligt med vaniljkräm. Pensla på smält smör och rulla bullen i strösocker.
Med varma hälsningar
Peter