Jag verkligen älskar mina fyllda Vaniljbullar och kände mig sugen på att prova att fylla dem med hallonsylt. Jag kokar min egna sylt (bär + syltsocker) men det går bra att använda färdig sylt om man vill vara lite effektiv. Färgen på min egna sylt blev ju däremot extremt härlig i kombination till den frostiga sockerytan.
Fyllda hallonbullar
18-22 bullar
FÖRDEG
2 1/2 dl ekologisk mjölk 3% (250 g)
25 g röd jäst
3/4 dl vit sirap (105 g) eller 1 dl strösocker (100 g)
4 dl vetemjöl special (240 g)
EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN
3-4 dl vetemjöl special (180-240 g)
1 ekologiskt ägg
1/2 tsk salt
125 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg till pensling
50 g smält smör till pensling efter gräddning
2 dl strösocker till dekor (200 g)
FYLLNING
2-3 dl hallonsylt
1. BULLDEG: Värm mjölken i en kastrull till 25-30 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, sirap och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
5. Dela upp degen i 18-22 delar och forma varje del till en boll, lägg på en plåt klätt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
8. FYLLNING: Fyll en spritspåse, med piptyll, med hallonsylt. Tryck in tyllen i bullen och fyll rikligt med hallonsylt. Pensla på smält smör och rulla bullen i strösocker. Hugg in!
Med varma hälsningar
Peter