Här kommer ett gäng franska apelsinpavlovor som jag bakade till min födelsedag! Väldigt fräscha och lätta bakelser som försvinner fort, det är ju trots allt typ 70% luft man äter.
Fransk apelsinpavlova
12-16 bakelser
MARÄNG
4 ekologiska äggvitor
3 dl strösocker (300 g)
1 msk citronsaft
APELSINCURD
3 ekologiska apelsiner
1 1/2 dl strösocker (150 g)
25 g mjukt smör
1 msk maizena
1 ekologiskt ägg
2 ekologiska äggulor (36 g)
DEKORATION
3 dl ekologisk vispgrädde (3 dl)
50 g mörk choklad
1. Värm ugnen till 130 grader varmluft.
2. MARÄNG. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett hårt skum i en rostfri skål. Tillsätt lite av strösockret i taget och vispa till en fast maräng (man kunna vända skålen över huvudet).
3. Fyll en spritspåse med maräng och spritsa små skålar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda marängskålarna i mitten av ugnen i 60-90 minuter tills marängen är torr (undvik att marängen får färg). Låt marängskålarna torka i ugnen till dagen efter.
5. APELSINCURD. Riv det yttersta av skalen på apelsinerna och pressa saften ur två av dem i en kastrull. Tillsätt strösocker och smör och sjud upp så sockret löst sig.
6. Sila saftblandningen för att bli av med skalen. Häll tillbaka i kastrullen.
7. Pressa den sista apelsinen i en skål och blanda ut maizenan. Tillsätt i den varma blandningen och rör om.
8. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och rör ner i saftblandningen.
9. Sjud upp blandningen igen och rör tills krämen tjocknat. Häll upp krämen i en skål och klä ytan med plastfilm. Låt svalna.
10. DEKORERA. Vispa grädden fluffigt och fyll en spritspåse med valfri tyll. Fyll marängskålarna med apelsincurd och toppa med spritsad grädde och riven choklad.
Med varma hälsningar
Peter