[ Annonssamarbete med Khoisan Tea ]
När flädern blommar som mest brukar jag (eller min mamma) göra fläderblomssaft. Men nu har jag upptäckt en ny trend som är Fläderblomssirap, som på namnet låter blir mycket tjockare än saft och mycket sötare. Sirapen tänker jag använda till en god Fläderdrink, när jag ska smaksätta mousser eller smörkrämer. Eller att ha i glassmeten. Dela gärna med dig hur du använder din sirap!
Till min sirap har jag använt mig av ekologisk Bourbonvaniljstång från Khoisan Tea. Bourbonvaniljens smak är söt, intensiv och fyllig och av alla vaniljsorter brukar den kategoriseras som den mest smakrika. Det ger en fin balans mellan det söta och det syrliga i sirapen. Sirapen håller sig runt 1-2 veckor i kylskåp.
Fläderblomssirap
1/2 liter sirap
2 1/2 dl vatten (250 g)
4 1/2 dl strösocker (450 g)
1 ekologisk citron
10 st fläderblomsklasar
1 ekologisk vaniljstång från Khoisan Tea
1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka i 5-10 minuter på medelhög värme tills sockret löst sig.
2. Tvätta citronen noga. Riv ner skalet i sockerlagen och pressa i saften. Lägg i fläderblommorna (kolla så det inte sitter några småkryp kvar i blommorna). Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt stång och frön i sockerlagen.
3. Koka upp lagen på nytt på medelhög värme. Låt småkoka i 10 minuter utan att röra i lagen. Ta bort från plattan och låt svalna. Låt stå i rumstemperatur under natten. Sila bort blommor, citronskal och vaniljstång genom en finmaskig sil. Häll upp på rengjorda flaskor.
Med varma hälsningar
Peter