Ibland man planerar sina fotosektioner kan det hända att man glömmer att tänka på smakerna i bakverket, då fokuset är fotograferingen och de vackra bilderna. Men efteråt då? Ska inte bakverket avnjutas? Självklart! Här bjuder jag på en smarrig sommartårta med flädercurd och jordgubbskompott, klädd med smörkräm. Tårtan är dessutom glutenfri!
Glutenfri fläder- och jordgubbstårta
Glutenfri tårtbotten
4 ekologiska ägg
200 g strösocker (2 dl)
75 g potatismjöl (1 dl)
75 g glutenfri mjölmix, ex. Semper (1 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Blanda potatismjölet, glutenfria mjölmixen, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sikta mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av två bakformar med löstagbar kant (á 18 cm) med bakplåtspapper. Fyll formarna jämnt med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i c:a 30 minuter. Vänd tårtbottnarna upp och ned på ett galler när de är färdiga för att få höga och jämna bottnar. Låt svalna. Lossa kakorna från kanterna med hjälp av en spatel.
Flädercurd
2 dl koncentrerad flädersaft
150 g strösocker (1,5 dl)
25 g mjukt smör
1 ekologisk citron
1 msk maizena
1 ekologiskt ägg
2 ekologiska äggulor (36 g)
Gör så här
1. Värm flädersaften i en kastrull tillsammans med strösocker och smör. Sjud upp så sockret löst sig.
2. Pressa saften från en halv citron i en skål och blanda ut maizenan. Tillsätt i den varma blandningen och rör om.
3. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och rör ner i saftblandningen.
4. Sjud upp blandningen igen och rör tills krämen tjocknat. Häll upp krämen i en destillerad burk. Låt svalna. Curden håller sig i kylen i c:a 2 veckor.
Jordgubbskompott
400 g färska jordgubbar
150 g strösocker (1,5 dl)
3 st. gelatinblad
1 msk vaniljsocker
250 g ekologisk vispgrädde (2,5 dl)
Gör så här
1. Skär jordgubbarna i tärningar och lägg i en kastrull tillsammans med strösockret. Sjud kompotten i 10 minuter så jordgubbarna mjuknar. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma kompotten. Låt svalna.
2. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret fluffigt. Vänd ner lite i taget av grädden i kompotten. Häll upp i en skål och plasta, samt ställ i kylskåpet i 2 timmar.
Smörkräm med smak av fläder
300 g mjukt smör
210 g florsocker (3,5 dl)
2 tsk vaniljextrakt
2 msk citronsaft
3 mskflädercurd
Gör så här
1. Vispa smöret ljust och fluffigt i köksassistent i c:a 5 minuter. Tar inte vispen ända ner i botten kan du behöva blanda runt med en slickepott och vispa lite till.
2. Sikta ner florsocker och vispa fluffigt. Tillsätt vaniljessens och citronsaft. Vispa fluffigt igen, sänk hastigheten och låt vispen gå i krämen en stund för att bli av med luftbubblor.
Sätta ihop tårtan
färska sommarbär
Gör så här
1. Dela tårtbottnarna i två delar.
2. Bred ett lager jordgubbskompott, följt av ett lager botten. Bred ett lager flädercurd följt av ett nytt lager. Bred ett lager jordgubbskompott och avsluta med sista lagret.
3. Klä in tårtan med smörkräm. Dekorera med färska bär.
Med varma hälsningar
Peter