Dulce de Leche, en argentinsk mjölkkolakräm som finns i två konsistenser: en lite fastare (baking) och en lite lösare (classic). Baking används mycket i just bakningen som namnet nämner, då den gör att smeten inte blir lös. Classic fungerar som en kolasås, men kan även användas till bakningen som exempelvis ringlas över en kladdkaka innan gräddning. Den här gången har jag använt mig av produkterna när jag gjort glass! Kolaglass skulle man kunna säga, med bitar av Daim. Supergott!
Dulce de lecheglass med krossad daim – 2 port.
2 ekologiska ägg
125 g strösocker (1,25 dl)
250 g ekologisk standardmjölk 3% (2,5 dl)
1 vaniljstång
100 g Dulce de Leche Baking (1 dl)
1 nypa flingsalt
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
50 g Daim
Dulce de Leche Classic
Gör så här
1. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt för hand.
2. Värm upp mjölken tillsammans med frön från urskrapad vaniljstång, Dulce de Leche Baking och flingsalt. Låt stången följa med.
3. Häll lite i taget av mjölken ner i äggblandningen och vispa hela tiden. Häll tillbaka blandningen till kastrullen.
4. Sjud upp under omröring tills blandningen tjocknat. Låt svalna i rumstemperatur.
5. Rör ner grädden i äggkrämen. Fiska upp vaniljstången.
6. Starta glassmaskinen och häll i glassmeten. Låt maskinen gå tills glassen är i fast konsistens. Slå Daimen i bordsskivan så den går sönder tillsätt i glassen.
7. Servera med Dulce de Leche Classic.
Med varma hälsningar
Peter