Min systerson döptes i maj. Så fantastiskt att få vara en del av ceremonin och den lille skrutten var så glad hela tiden! Jag fick förutom den stora äran att bli gudfar, även göra doptårtorna som inspirerades av en våräng. Temat på dopet var i våriga pastellfärger, vilket jag valde att ta fram i tårtans dekor i form av en blomstrande äng på en vit marsipan. Jag tycker att den rena vita marsipanen lyfter fram de vackra färgerna på ett inbjudande vis. Tårtan är fylld med en rabarberkompott och en vaniljkräm, täckt med vispad grädde och vit marsipan. Blommorna är i sockerpasta.
Vårängen
Tårtbotten
4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
90 g vetemjöl (1,5 dl)
Rabarberkompott
400 g rabarber
150 g strösocker (1,5 dl)
3 st. gelatinblad
1 msk vaniljsocker
250 g ekologisk vispgrädde (2,5 dl)
Vaniljkräm
250 g ekologisk standardmjölk (2,5 dl)
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor (52 g)
68 g strösocker (0,75 dl)
15 g maizena (0,25 dl)
20 g mjukt smör
500 g ekologisk vispgrädde (5 dl)
400 g vit marsipan
Gör så här
1. Tårtbotten: Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.
6. Rabarberkompott: Skär jordgubbarna i tärningar och lägg i en kastrull tillsammans med strösockret. Sjud kompotten i 10 minuter så jordgubbarna mjuknar. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma kompotten. Låt svalna.
7. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret fluffigt. Vänd ner lite i taget av grädden i kompotten. Häll upp i en skål och plasta, samt ställ i kylskåpet i 2 timmar.
8. Vaniljkräm: Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång.
9. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna.
10. Tillsätt 1/4 av den varma mjölken till äggulorna och vispa snabbt så allt löser sig. Plocka ur vaniljstängerna från mjölken och tillsätt äggblandningen i mjölken och vispa.
11. Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad.
12. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Sila krämen till en skål. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
13. Vispa vispgrädden fluffigt.
14. Montera tårtan: Dela tårtbottnen i tre delar. Bred ett lager rabarberkompott på första lagret. Bred ett lager vaniljkräm på det andra lagret. Avsluta med det tredje lagret och bred in tårtan med vispgrädde.
15. Kavla ut marsipanen 5 mm tjock. Klä in tårtan med marsipanen och jämna till ytan och kanterna med händerna eller en smoother. Skär av överflödig marsipan. Dekorera med sockerblommor.
Tårtorna serverades tillsammans med makroner.
Med varma hälsningar
Peter