Ibland kan det hända att jag har en del av en sockerkaka kvar, eller tårtbottnar som jag halverat och fått toppar kvar av. Istället för att låta dessa ligga och bli gamla är det läge att ta dem tillvara. Ett alternativ är därmed dammsugare. Så enkelt och så gott att göra själv! Då vet du precis vad de innehåller och du kan variera smaksättningen hur du vill. Testa! Kanske hittar du en egen ny favorit.
Dammsugare
20 stycken
100 g mjukt smör
1 dl florsocker (60 g)
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
5 dl sockerkakssmulor
3 tsk arraksessens
1 nypa flingsalt
100 g marsipan
valfri hushållsfärg
75 g mörk choklad
1. Vispa smör och florsocker krämigt. Tillsätt kakao, vaniljsocker och sockerkakssmulor. Smaksätt med arraksessens efter tycke och flingsalt. Forma degen till en fingertjock rulle och plasta in. Låt stelna i kylen 1 timme.
2. Färga marsipanen i valfri hushållsfärg. Kavla marsipanen lika lång som degrullen och tillräckligt bred så den täcker hela degrullen (alternativt dela degen på hälften och ta en del i taget). Rulla in degen i marsipan och skär 4 cm-långa bitar. Ställ in i kylen medan du smälter chokladen över vattenbad (i en skål över en kastrull med kokande vatten).
3. Doppa ändarna i den smälta chokladen och låt stelna på bakplåtspapper.
Med varma hälsningar
Peter