Ibland finns det förväntningar på jobbet att det ska finnas en tårta eller liknande i kylskåpet. Jag har förvisso orsakat dessa förväntningar själv, med tanke på det behov jag har av att baka men sällan äter resultatet. Det räcker med en munsbit sedan är jag nöjd. Till mina kollegors glädje tar jag ofta med mig mina bakverk till jobbet, vilket är ett utmärkt sätt att få respons på det jag bakar! Jag hade gjort ett flertal tårtbottnar i veckan och kunde enkelt bara välja fyllningar. Det var längesen jag gjorde något med björnbär, därför blev det en björnbärscurd tillsammans med schweizisk maräng.
Cloudy Blackberry cake
Tårtbotten
4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
90 g vetemjöl (1,5 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 18 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel. Dela bottnen i fyra delar.
Blackberry curd
Klicka på länken ovan för att komma till receptet.
Gör dubbel sats björnbärscurd.
Björnbärsgrädde
2 dl ekologisk vispgrädde
4 msk björnbärscurd
Gör så här
1. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner björnbärscurden.
Swiss meringue
Klicka på länken ovan för att komma till receptet. Gör en 3/4 sats.
Sätta ihop tårtan
150 g färska björnbär
färsk mynta
Gör så här
1. Bred ett lager björnbärscurd på första lagret botten. Bred ett lager björnbärsgrädde på andra lagret. Bred ett lager björnbärscurd på det tredje lagret och lägg på det sista lagret botten.
2. Klä in tårtan med schweizisk maräng. Bränn av marängen med en brännare.
3. Dekorera tårtan med färska björnbär och färsk mynta.
4. Servera!
Med varma hälsningar
Peter